מתי אפשר להתחיל להציע לילדים מוצקים ואיך עושים זאת בשניים או שלושה?

0 567

החל מגילאי 4-6 חודשים מומלץ להעניק להציע לתינוק טעימות ממזון מוצק/מרוסק, זאת בהתאם להנחיות משרד הבריאות. הדבר תלוי גם בבשלות ובאופיו של כל אחד מהתינוקות, במיוחד כאשר מדובר בתאומים שלישייה או אחים צמודים. 

באיזה גיל או שלב מומלץ להתחיל להציע טעימות לקטנטנים? מהם המאכלים המומלצים? ממה כדאי להימנע? איך מאכילים שניים או שלושה תינוקות יחד ? ומה עושים כאשר אצל תינוק אחד קיימת התלהבות בזמן שהשני מסרב להיצע הקולינארי החדש?

מטרת הטעימות – לאפשר לתינוק היכרות עם מגוון רחב של מרקמים, צבעים, ריחות וטעמים. כאשר מדובר על תינוקות שנולדו פגים, יש להתייחס לגיל מתוקן ולא כרונולוגי, תוך מתן דגש לסימנים המראים על כך שהתינוק בשל להתחיל. חשוב להמשיך ולהציע טעימות של מזונות שונים במקביל לשגרת האוכל אליו רגיל התינוק (הנקה, בקבוק או משולב), עד לשלב בו הטעימות יהפכו לארוחה מזינה.

 

האכלה משותפת או הצעת טעימות בנפרד

בשלב הראשון, מומלץ לחשוף את התינוק למזון מוצק בהדרגתיות, תוך מתן כמויות קטנות מאוד – כפית אחת או שתיים, פעם עד פעמיים ביום. מסיבה זו, חשוב להמשיך ולהזין באמצעות חלב אם או תחליף חלב- שהנם מקור התזונה של התינוק, עד שילמד לאכול מוצקים כראוי. רצוי בהפרש של שעתיים ממועד הארוחה האחרונה, ולא כארוחה בני עצמה. חשוב שהאוכל יוגש במרקם מחיתי וללא גושים. הציעו לתינוק מזונות הכלולים בתפריט המשפחתי, ותנו כל מזון חדש בנפרד, במשך כמה ימים. כך תוכלו לעקוב אחר התינוק ותגובותיו. בשלב מאוחר יותר מומלץ לערבב כמה סוגי מזון בהתאם לטעמו האישי של הילד ולהרכב התזונתי של הארוחה המוצעת לו : ירקות עם פירות, להוסיף חלבונים, דגנים וקטניות וכדומה. את האוכל ניתן להציע במגוון דרכים – באמצעות כפית, מהיד, הנחת האוכל על לשונו של התינוק ועוד.

 

מתי נדע שהתינוק מוכן להתחיל ב"טעימות"

• שליטת התינוק בראשו – כאשר הראש אינו מתנדנד והראש וגב העליון יציבים.
• התינוק מסוגל להביא את ידיו אל פיו, וגם להושיט יד אל חפץ ולהכניסו לפה.
• התינוק מגלה סקרנות כאשר מקרבים לפיו מזון וגם מגלה עניין בארוחתו של המבוגר.
• קורדינציה/ מיומנות בליעה (שתמנע שאיפה)- חדירה של מוצקים ו\או נוזלים (כולל רוק) לדרכי הנשימה.
• התינוק מסוגל להעביר מזון בפיו מצד לצד.
• העלמות רפלקס דחיקת הלשון (רפלקס שבו הלשון דוחפת כל חפץ הממוקם בין השפתיים).

אצל רוב התינוקות,החל מגיל 6 חודשים כמויות המזון תגדלנה בהדרגה, ובהתאם לכך תקטן צריכת חלב אם או תחליף החלב.
יש לאפשר לתינוק להתנסות ולאכול באופן עצמאי, תוך השגחה מלאה של מבוגר. אפשרו להם לאכול עם הידיים ובהמשך עם כפית מפלסטיק, למרות הלכלוך שיווצר.
בכל גיל יש להתאים את מרקם התזונה בהתאם לשלב ההתפתחותי של התינוק.

 

כיצד מאכילים שני ילדים או שלושה יחד?

ניתן להשתמש בטרמפולינה או בכסא אוכל בעל מספר מצבי ישיבה, במספר זוויות המותאמות לתינוק ולפעוט. ניתן להושיב את הילדים בשתי טרמפולינות/כסאות או להחזיק באחד ואת השני להושיב בכסא מתאים. במידה ורוצים להעניק את מלוא תשומת הלב לכל ילד אפשר לקיים כל האכלה בנפרד.
מומלץ להכין לכל ילד קערת אוכל משלו וכפית משלו ולתת כל פעם כפית לילד אחד .

כאשר מדובר בתאומים ושלישיות, יתכנו העדפות ורתיעות שונות בין האחים. הטיפול בכל אחד מהתינוקות, גם אם נולדו בהפרש של דקות ספורות חשוב שיהיה סובייקטיבי ומותאם לאופי הילד, בשלותו הנפשית, המוטורית והפיזית. חשוב לגלות סבלנות ואורח רוח כלפי כל אחד מהתינוקות ולא לנהוג בהם כגוף אחד. כאשר התינוק/פעוט מתנגד למאכל מסוים, יש להמשיך ולהציע לו בעקביות גם במרקם שונה או בשילובו בתוך אוכל אחר אהוב, אך תמיד להציע בדרך נעימה. מומלץ גם להציע לפעוט סוג אוכל אחר בעל אותו ערך תזונתי דומה למאכל שהילד מתנגד לו.
לעיתים יש ילדים עם בעיית ויסות תחושתי בפה ולכן יש לפנות לאיש מקצוע כשתמעורר הספק.

 

מאכלים מומלצים ומאילו מאכלים כדאי להמנע בכל גיל

דוגמאות מאכלים לחשיפה החל מגיל 4 חודשים

• ירקות (גזר \ קישוא \ בטטה \ תפו"א \ דלעת)
• פירות (תפוח עץ \ אגס \ מלון \ בננה)
• דגנים (שיבולת שועל \ קינואה \ אורז \ חיטה \ קוסקוס – סולת \ פסטה\גריסים\בורגול)
• קטניות (עדשים\ שעועית\ פול\ חומוס\ כוסמת\אפונה)
• בשר (עוף \ בקר \ הודו)
• דגים (יש לשים לב שיהיו ללא העצמות)
• מוצרי חלב לא ממותקים (גבינות \ יוגורט \ לבן)- כתוספת מזון מוצק לתינוק אך בכמויות קטנות וכחלק מארוחה (מוצרי חלב הינם מקור דל בברזל ולכן יש להקפיד שמוצרי החלב לא יהוו מרכיב מרכזי בתזונת התינוק)
• דייסות עשירות בברזל, טחינה וכד'.
• ביצים (אין להפריד בין חלבון וחלמון הביצה!) וניתנים מגיל 6 חד', אין לתת ביצה רכה או ביצת עין לתינוקות ולילדים צעירים, שכן ביצה לא מבושלת עלולה להעביר את חיידק הסלמונלה ולכן חשוב שהביצה תהיה מבושלת היטב.
• יש לחשוף את התינוק למזונות המכילים קמח חיטה לפני גיל שבעה חודשים.

אסור לתת לפני גיל שנה
• חלב ניגר (חלב פרה)- חלב מפוסטר 3% יינתן רק לאחר גיל שנה (אין לתת חלב 1% לפני גיל שנתיים)
• דבש דבורים- אין צורך לתת, רק אם ניתן כגיוון במשפחה.

המלצות נוספות עקב חשש לחנק
• סוכריות, בוטנים, אגוזים, פיצוחים, מסתיקים, פופקורן או חטיפים קשים למשל ביסלי אסורים עד גיל 5 שנים.
• בנושא נקניקיות- או כל אוכל אחר יש לחתוך לאורך (ולא לטבעות)
• הילד יושב בזמן האכילה.

 

מה עושים כאשר אחד הילד מסרב  לטעימות או למאכל מסוים

ישנם מצבים בהם אחד התינוקות מסרב לאכול וממשיך לבקש הנקה/הזנה מבקבוק? במקרה מסוג זה, מומלץ לבדוק:
1. בשלות מוטורית.
2. התנהגותי- לבחון האם הסיבה לסירוב נובעת מרצון לקבלת תשומת לב ובעקבות כך תלותיות.
3. חוסר בשלות מנטאלית.
4. עיתוי, חוסר תאבון רגעי .
5. אופי- ילד שקשה לו עם שינויים.
במידה ומדובר בסירוב עקבי הנמשך לאורך זמן, מומלץ לגשת לאיש מקצוע לצורך הכנת תוכנית מותאמת אישית לתינוק ולמשפחתו.

בתאבון, רונית.

רונית קינן – מומחית באתר

טיפה פרטית "שירותי טיפת חלב בביתך" ויעוץ שינה

ליצירת קשר עם רונית – [email protected]

 TipaPratit.co.il

אולי תאהבו גם עוד פוסטים

השאירו תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם